tiistai 8. marraskuuta 2016

Lapsi ravintolaan mukaan?


Viime päivinä lehdistä ja netistä on voinut bongailla kiihkeäksikin käynyttä keskustelua lasten käymisestä ravintoloissa. Mielipiteitä on voinut lukea niin puolesta kuin vastaan. Nyt sitten ajattelin heittää oman lusikan samaiseen soppaan.

En edes muista minkä ikäinen oma lapseni oli, kun ensimmäistä kertaa menimme ulos syömään. Alkuun valitsin paikan sen mukaan, että sinne oli helppo mennä rattaiden kanssa, ruuan sai suhteellisen nopeasti ja vaipan sai tarvittaessa vaihdettua helposti vessassa. Usein vauva nukkui rattaissa ja itse sain syötyä rauhassa, ehkä luin lehden ja nautin ruoan lisäksi olosta ihmisten ilmoilla. 

Myöhemmin, kun lapsi alkoi syömään kiinteitä, ruokailuista ( ravintoloissakin ) tuli ainakin omasta mielestäni vielä hauskempaa. Olen antanut oman lapseni maistaa aika vapaasti uusia makuja ja pieni seuralainen on voinut kyttäillä omalta paikaltaan ravintolamenoa. Rehellisesti voin sanoa, että mitään "horror-ruokailuja" meillä ei ole ollut, muistoissa on oikeastaan vain ja ainostaan positiivisia kokemuksia. Olen miettinyt sitä, että onko tähän vaikuttanut osittain se, että meillä on kotona pääsiassa aina syöty yhdessä. Televisiota ei silloin tuijoteta, puhelimet on jätetty käsistä ja olemme pyrkineet edes hetken olla yhdessä pöydän ääressä perheenä, ilman arkista kiirettä. Olen kokenut, että lapsi on jo tästä saanut jonkinlaisen mallin siitä, miten ruokapöydässä käyttäydytään. 


Olen ehdottomasti sitä mieltä, että lapsi / lapset kannattaa ottaa mukaan ravintolaan. Ei ole yksistään meidän aikuisten oikeus päästä nauttimaan ravintolakulttuurista. Se, että syödään yhdessä, maistellaan uusia makuja ja nautitaan ajasta yhdessä, on niin lapsille kuin aikuisillekkin tärkeää. Omalle elämäntilanteelle ei kuitenkaan pidä olla sokea. Joillekin voi olla ok, että lapset keikkuvat mukana, toiset taas eivät lapsista ravintoloissa välitä. Ja osa on jotain siltä väliltä. Vastuu ( niin ravintolassa kuin muuallakin ) on meillä vanhemmilla ja toiset ihmiset pitää ottaa huomioon. Ne on ne hyvät käytöstavat, jotka koskevat niin lapsia kuin aikuisiakin. 

Tähän ravintolakeskusteluun liittyen, huomasin muutama päivä sitten Somessa perheystävällisen ravintolatapahtuman. Tammikuun 21.päivä järjestetään ensimmäinen Perheet safkaa -tapahtuma, jolloin lapsiperheitä kannustetaan lähtemään syömään yhdessä ravintolaan. Kyseessä ei ole mitä tahansa ravintoloita, vaan tasokkaampia semmoisia. Mukana ovat Aito, Bronda, Elite, The Cock, Juuri, Löyly, Muru, Presto, Salutorget, Shelter, Strindberg, Teatteri ja Töölönranta. Täytyy todeta, että älyttömän hieno juttu! Meidän poppoo osallistuu varmasti tähän tapahtumaan:) Vielä pitäisi päättää, että mihin sitä menisi!


Minkälaisia kokemuksia teillä on ravintolassa lapsen / lapsien kanssa? 

1 kommentti :

  1. Meillä on hyviä ja huonoja kokemuksia. Mutta suurin osa hyvistä on ulkomailla koettuja :-)

    VastaaPoista

Back to Top