tiistai 26. tammikuuta 2016

Kirjasuositus: Koko perheen kattaus ( ja mustikkapatukoiden ohje )


Haluan vinkata teille ihan uutukaisesta kirjasta, joka tuo helpostusta erityisesti allergiaperheiden kokkailuihin. Tämä kirja on Emmi-Liia Sjöholmin Koko perheen kattaus *, josta löytyy liki sata ruokaideaa ilman gluteenia, maitoa ja kananmunaa. 

Meidän perheessä allergioilta on onneksi vältytty, mutta voin kyllä kuvitella sen tuskan määrän, kun pitäisi loihtia jotain helposti valmistettavaa ruokaa koko perheelle ja pää lyö tyhjää. Vaikka kirjassa olevat ruuat on valmistetu ilman lehmänmaitoa, gluteeniviljoja ja kananmunaa, niin sopivat ne mielestäni mainiosti myös meille ei-allergisille. Kivaa vaihtelua vaan! 

Koska oma lapseni on alle 1-vuotias, pyrin katsomaan reseptejä sillä silmällä, että voisin valmistaa ruuan koko poppoolle yhdellä kertaa, mukaan lukien siis tämä pikkuinen. Mielestäni kirjan ruuat sopivat erinomaisesta taaperoille ja siitä ylöspäin. Kokkaillessa alle 1-vuotiaille reseptien kanssa on oltava vähän valikoivampi. Monissa ruuissa on käytetty samoja raaka-aineita ( mikä on hyvä juttu! ), mutta osa niistä ei sovellu alle vuoden ikäisille. Esimerkiksi hunaja, mantelit, siemenet ja fondi on syytä jättää laittamatta ruuan sekaan. Mutta kyllä kirjasta löytyy myös syötävää alle 1-vuotiaille: ananaskana, jauheliharullat, avokadolätyt, korvapuustipuuro… vain muutamia mainitakseni. NAM! 

Kirjaa selatessa päätin valmistaa mustikkapatukoita - tosin tein niistä mustikkaneliöitä :) Pohjasta jätin pois hunajan ja mantelastut. Lopputuloksena syntyi todella maistuva välipala sormiruokailijalle! Kuten näiden patukoiden tai tässä tapauksessa neliöiden kanssa, reseptiä voi aina soveltaa niin, että se sopii juuri sen hetkiseen tilanteeseen.


VALMISTUS ( 8 kpl )

3 dl kaurahiutaleita
( 2 dl mantelilastuja / ei alle 1-vuotiaille )
( 2 rkl hunajaa / ei alle 1-vuotiaille )
1 rkl kookosöljyä
1 tl kanelia ( huom! mielellään Ceyloninkanelia )
1 banaania
1 dl pakastemustikoita


Sekoita blenderissä tai tehosekoittimessa kaurahiutaleet, ( puolet mantelilastuista ), banaani, kookosöljy, hunaja ja kaneli. 

Levitä seos leivinpaperille suojattuun vuokaan. Painele mustikat taikinaan ( ja sirottele loput mantelilastut päälle ).

Paista 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa sitten patukoiksi.



* Kirja saatu arvostelukappaleena

4 kommenttia :

  1. Peukku mustikkapatukoille/neliöille :)

    VastaaPoista
  2. Oih, nämä näyttävät niin hyviltä! Pitääpä hankkia tuo kirja - meillä kun maitoallergia pitää huomioida kokkailuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä hankkia kirja. Sisältää paljon hyviä reseptejä - mutkatonta arkiruokaa :)

      Poista

Back to Top